Geef ons de vrede

De vlucht van de gevangene kwam als een deken van duisternis over het sneeuwlandschap. Verder dan de horizon kwam de rechtvaardigheid vanaf die nacht niet meer.

 

Het oude besje was toendertijd, enkele dagen later, diep in het woud, houtjes aan het sprokkelen om haar haardvuur aan te maken. Onvermoedend over de aanwezigheid van de bloeddorst die haar omringde in de ogen van de vampier, bukte ze zich herhaaldelijk in rust en vrede om gemoedzaam verder te sprokkelen. Plots ritselde het struikgewas hevig. Was het een opgeschrikt dier? De wind kon het niet zijn, want die was zacht als een winters manelandschap. Een stem kwam uit de duisternis, als ware het de diepe zuchten van een knorrend slapende beul die genoegzaam over zijn beroep droomde. De stem was als het ruisen van de wind in de hel. ¨Oud wijf! Kom en volg me," gebaarde de stem dwingend. Het besje was meer potdoof dan open voor de gemiddelde conversatie, dus ging ze rustig verder met haar werkzaamheden. Voorlopig!

 

De dageraad kleurde steenrood daar in het mooie winterse landschap. Er was zelfs geen sprake van de minste kreet van nood. En als er al iemand anders in de buurt was; wel, de dorpelingen wilden haar toch niet kennen! Oude wijven zijn altijd raar in de Middeleeuwen. Zelfs nu nog, zo is er toch sprake in bepaalde niet nader bepaalde kringen...

 

De eenhoorn in het woud van Umbria werd plots wakker. Het woud van Umbria is een plaats in het paradijs van het bos waar het vergrijp gebeurde. Een muur is immers maar een muur als men geen stenen maar voedsel gebruikt. Het dier was de beschermengel van de dorpsoudste en voelde zich na het ontwaken koortserig als ware het een ochtend zonder de eerste sigaret meteen te kunnen vinden. Meteen ging het paardje naar zijn drinkplaats, het meer van Galethia aan de waterval van engelentranen om zijn dorst te lessen.

Het spook aan de waterval zag de eenhoorn en sprak met zege:"Er is een nieuw spook in het woud. Ze is lelijk als de nacht en stokoud!" Hij vervolgde:"Dus nog steeds geen eega voor mij, paardeke..." Zielig treurend keek het spook in de verte. Iets erna begon hij naar zijn ijzeren bol die aan hem vastgekluisterd was, te staren. Het dier slokte onverstoord verder van het water. De waterval zinderde ruisend verder na met het onverstoord komen en gaan van de wind uit alle richtingen van de aarde.

 

De dorpsoudste voelde zich op de volgende avond geroepen om wederom een offer aan de beul vrij te spreken. De oude man begaf zich naar de burcht van de graaf en vroeg om een audiëntie. Verveeld, de man wel kennende, liet de soldaat aan de poort de dorpsgek binnen. De hal onder de toegangsweg was lang want de muren van het kasteel waren dik, aangepast aan de argwaan en jaloezie van de graaf ten huize. De oude man moest nog een uur lang wachten in de kou op de voor iedereen begangbare koer waar ook het schijthuizeke stond. De graaf was zijn tijd ver vooruit en was dus wel modern te noemen. Zo zonder sigaretten wachten, want hij was nog steeds niet op kruistocht geweest, deed de dorpeling helemaal verkleumen en geïrriteerd begon hij steeds luider stil te worden. Hij wiebelde zelfs nergens mee, ook ijsberen of iets anders deed hij niet. Oude mensen hebben veel geduld inwendig, maar niet altijd. Als de pijn van het leven te erg wordt, is geduld soms ver te zoeken. Tot zijn grote geluk zag hij de beul die even een pauze nam van het zware werk! Gelukzalig verdeemsterden de ogen van de dorpsoudste. "Helaba, kom en bevrijd me," begon hij refreingewijs te zingen. "Ja, zo ken ik er wel een paar. Er groeit nu onkruid op hun lamme leden in de onvergiffenisput!" joelde de beul gezellig. Hij had er wel zin in die avond.

Het refrein van de nacht herhaalde zich tweemaal. Zwarte rookwolken uit de schouwen van het dorp vulden de schemerende maneschijn, zich vermengend met de wolken. Regen van weleer werd damp en de dood werd dra nieuw leven onder de zon van een nieuwe dag. De beul had altijd werk!

 

Ondertussen was de eenhoorn in Umbria gestorven en het spook voelde zich eenzaam als de mist zonder meren om zich te voeden en te laven. Het oude besje kon haar eega, de dorpsoudste niet vergezellen naar de hemel omdat de eenhoorn, het paard met de ene hoorn, dood was. Problemen genoeg dus voor het zielige spook dat zelf nu ook al de beul haatte. Zijn relatie met de beul was dubbel. Het gaf reden aan zijn bestaan, die folterkamer in de burcht. Dan kon hij steeds gezellig Cupido, engeltje van de liefde, zijn als alter ego. Maar nu zat hij vast in zijn druk administratief bestaan zoals je trekt aan een sigaret die niet aangestoken geraakt terwijl je aansteker blijkt leeg te zijn, of bijna leeg...

 

De beul was net langsgeweest in het dorp. De dorpelingen begrepen er niet veel van; de deuren waar er mannen woonden waren allemaal drager van een kruisje dat steeds van kleur veranderde. Alsof het kruis steeds probeerde om zichzelf uit te wissen, zo hoopten ze.

 

Het meer van Galethia aan het meer van engelentranen in Umbria, krioelde met spoken. Geen enkele vrouw onder hen! Het spook was diepbedroefd omdat zijn plan mislukt was. Wat zou hij nu kunnen doen om het probleem op te lossen? "Gaybashing" invoeren in het aards paradijs misschien, zodat ze mekaar zouden uitmoorden?

Er ontstond dus een nieuwe bezigheid: kaarten; kleurewiezen, belot, 21 en andere... De waterval begon op te drogen en Adam en Eva werden verstoten uit het aards paradijs dat zich vermengde met de aarde. Het spook kreeg elk jaar met Allerzielen een huwelijksaanzoek van de stokoude, lelijke heks en het einde was nooit meer in zicht.

---*---

Julian Jaffa °1975 +201++?

 

 

Download Turbo Tetris, a Russian tetris made game, uses VGA 320x200.

 

Download non-moving Banner program, a text enlarger using ASCII-art.

 

Download moving Banner program, a scrolling ASCII-art program, good for the average shop around corner window displays...

 

Or, download our proud office product, Quill; THE MS/Dos text editor needed to edit, save, print and of course load text documents. Like, if your kids wanna write a letter... Or if you're stuck in a coalmine with only a 80286...

 

I have now added a VGA graphics BANNER program under a starry starry night. (26 June 2014).

Name of the file is GRBANNER.EXE

Feel free to download it and giving it a whirl...

Copyright © All Rights Reserved

Geef ons de vrede.